Pravicoví extrémisti po roku opäť prídu do Šarišských Michalian

06.08.2010 Prešov

Bratislava 6. augusta (TASR) - Pravicoví extrémisti si v nedeľu 8. augusta plánujú v Šarišských Michaľanoch pripomenúť jednoročné výročie protestného zhromaždenia prívržencov Slovenskej pospolitosti, ktoré rozohnala polícia.
Ako pre TASR objasnil starosta obce Jozef Brendza, nedeľné verejné zhromaždenie pred obecným úradom nahlásil Marián Kotleba.
Neohlásené stretnutie pravicových extrémistov sa pred rokom uskutočnilo na miestnej komunikácii, odkiaľ jeho účastníkov polícia vytlačila smerom do areálu futbalového štadióna. Tam ich neskôr starosta vyzval, aby miesto opustili, čo účastníci protestu nerešpektovali. Počas výzvy začali hádzať na policajtov kamene, fľaše a sklenené poháre.
Nasledoval preto policajný zásah, kedy Kotlebu a niekoľkých ďalších členov pospolitosti policajti spacifikovali a účastníkov zhromaždenia vytlačili z areálu futbalového ihriska. Zásah pokračoval a poriadkové oddiely tlačili dav, ktorý neustále útočil kameňmi a fľašami, až na hlavnú cestu, kde ich rozohnali. Vzhľadom na to, že útok sa stupňoval, polícia nasadila aj vodné delo.
Cieľom minuloročnej akcie bolo upozorniť na \"cigánsky teror\", ktorý sa údajne v tejto obci toleruje a jej obyvatelia sú sužovaní výčinmi Rómov. Kotleba vtedy pred zhromaždenými vyzýval štátne orgány, aby riešili trestné činy, ktoré na Slovensku páchajú neprispôsobiví \"cigáni\", pretože situácia je neúnosná a majoritné obyvateľstvo je nimi ohrozované.
 

Vyberte región

mark